TA ØKONOMIEN TILBAKE

Er det storkapitalen, politikerne eller folket som styrer vårt lille land?
Noen av oss er usikre.

Lenge har doktrinen vært at minst mulig statlig styring, lave skatter og fritt marked gir oss alle god økonomi og gode liv.
Det har rådet en forestilling om at det som tjener de rikeste på toppen av pyramiden, sakte siger nedover og beriker oss alle. Lenge var det også sant at samfunnets samlede rikdom kom de mange til gode. Men dette viser seg å være feil, sier forskerne. De sier videre at ulikhetene vokser, også i vårt lille land. De rikeste og mektigste tar mer og mer til seg, og lar de fleste andre betale med dårligere levekår og mindre i lønningsposen.

Det ser ut til at det frie marked er mest fritt for de store globale firmaene, som betaler lite eller intet tilbake til samfunnet rundt seg. Det skapes arbeidsplasser med lav lønn og usikre forhold. Og det betales lite eller ingen skatt, selv om skatt er ryggraden i vårt velferdssystem.

I 2015 sa forskerne at verdens samlede rikdom har gjennomgått en forvandling. Rikdommen i verden som skulle fordeles til oss alle, slik at flest mulig får levelige liv, er i løpet av noen år samlet på få hender.
De aller fleste av oss sakker akterut, forskjellen mellom de rikeste og alle andre blir større dag for dag.
Er det et slikt samfunn vi ønsker oss?

Det er kort tid siden det gikk opp for oss, kanskje bare et par år, at vi må ta tilbake kontroll. Vi ønsker ikke at aksjeeiere uten navn og med bolig i andre verdensdeler, skal ta ut enda mere fortjeneste uten å gi noe tilbake til samfunnet rundt.

Sakte har vi forstått at våre felles ressurser som vann og luft, skog og fisk må sikres på våre hender, slik vi gjorde med oljen. Og vi ser at våre helse- og sykehustjenester kan være lukrative for private investorer, betalt som de er av våre skattepenger; men fortjenesten er for de få.

Kanskje står markedets frie eksistens ved en korsvei?
Kanskje må vi balansere interesser opp mot hverandre annerledes enn i dag?
Kanskje er det tid for at fellesskapet tar eierskap?
Kanskje vårt skjøre demokrati kunne styrkes med eierskap i stedet for tjenerskap?
Kanskje kan vi se kontroll på økonomien i sammenheng med klima?
Kanskje tid for ENDRING?

logo-ny-rodgronn30pro
http://forendring.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *