.

Nord-Norgebanen

Ap vil programfeste bygging av Nord-Norgebanen

En klar overvekt av befolkningen fra sør til nord i Norge er positive til å bygge Nord-Norgebanen, uansett hvilket parti de stemmer på. Det viser en landsomfattende meningsmåling Respons Analyse har utført for VG.

Dette er en tydelig tilbakemelding. Selv om kostnadene trekkes frem, så er man positive til en slik utbygging, sier Idar Eidset i Respons Analyse. Ser man hele landet samlet, er det 60 prosent som er positive til utbygging av Nord-Norgebanen, mens 20 prosent er negative, og 20 prosent er usikre.

Jernbanen til Nord-Norge er planlagt og påtenkt i over hundre år, og omfatter en 375 kilometer lang strekning fra Fauske i Nordland via Narvik til Troms og Tromsø. Den siste utredningen fra Jernbanedirektoratet tilsier grovt utregnet at Nord-Norgebanen mellom Fauske og Tromsø med avstikker til Harstad-Evenes vil komme på 133 milliarder kroner.

Nord-Norgebanen må ikke nødvendigvis bygges i en helhet. Det kan være riktig å starte med den rimeligste strekningen mellom Tromsø og Narvik, som gir tilknytning til Sverige, mener Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap).

Endelig har Nord-Norgebanen den siste tiden blitt løftet opp på den politiske dagsordenen, og i en tid hvor klimaproblematikken er nødt til å bli tatt på alvor kunne ikke timingen vært bedre. Foran oss ligger en gyllen mulighet til å redusere utslipp, knytte landet tettere sammen og til å sende Norge inn i framtiden.

.